niedziela, 16 lutego 2014

Samkołyki na szybko - Rogaliki z marmoladą

Jako mama dwójki dzieciaczków wpadłam w nową pasję, pasję pieczenia "smakołyków na szybko". Podstawą pomysłu było przede wszystkim aby robiło się szybko i łatwo ale też aby była to alternatywa do czekolady, cukierków i innych kupnych nafaszerowanych cukrem sklepowych wytworów. Lubię wiedzieć co jemy. 
Od dziś co jakiś czas pojawi się zatem przepis na ciasta i słodycze, zaczerpnięty z rożnych źródeł i od różnych osób. Sama ich nie wymyślam, ewentualnie modyfikuję. Nie obiecuję że bez cukru bo chyba każdy potrzebuje czasem czegoś obrzydliwie słodkiego.

Dziś rogaliki z marmoladą na podstawie przepisu kiary z rodzice.pl
W oryginale przepisu składniki dodajemy w pewnej kolejności stopniowo ugniatając ja sprawdziłam czy wyjdzie gdy zmieszamy wszystko na raz. Efekt poniżej.



Składniki (w temperaturze pokojowej):
2 jajka
200g śmietany (12-18%)
3 łyżeczki cukru
100 g drożdży
0,8 kg maki (warto mieć z zakładką bo jeszcze trochę będzie potrzebne na podsypywanie ciasta podczas wałkowania)
250  g czyli kostka margaryn 
marmolada ewentualnie drzem


Mąkę wysypujemy na blat, stolnice czy co kto ma pod ręką, byle nie na obrus ;) formujemy wulkan do krateru wrzucamy jajka śmietanę, pokruszone drożdże, cukier, na zbocza wulkanu pokrojoną w plasterki margarynę i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto do momentu kiedy staje się jednolite i odchodzi zarówno od blatu jak i od ręki. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkujemy podsypując ciasto mąką tak by utworzyło okrąg ( możemy z wierzchu również lekko obsypać mąka by nie przyklejało się do wałka) i tniemy przez środek tak by utworzyć trójkąty. Wykładamy na podstawę trójkąta marmoladę i zaczynamy zawijać w kierunku jego szczytu, zwinięty wałeczek wyginamy w kształt rogalika i wykładamy na blachę do pieczenia. 
Smarujemy białkiem lub roztrzepanym jajkiem po wierzchu (by nabrały rumianego koloru). Możemy posypać je również cukrem lub cynamonem ale nie jest to konieczne.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 195 st na 20 minut. Rogalików wychodzi około 50 sztuk.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz